El salt més llarg i la gira més estesa: El 17 de febrer de 1974, La Principal de la Bisbal es converteix en la primera cobla a creuar l’Atlàntic i visitar Amèrica.

També va ser la seva gira més llarga: 23 dies!

El 17 de febrer de 1974 a les 5:00 del matí una nombrosa delegació de Centre Català de Caracas esperava a l’aeroport internacional de Maiquetía a un grup de gairebé 20 persones, integrats pels músics de la cobla La Principal de la Bisbal, dirigits per Conrad Saló i acompanyats per Núria Feliu i Lleo Borrell.

Amb aquest viatge es convertien en la primera cobla a creuar l’Atlàntic i visitar Amèrica. Preparats venien, ja que entre instruments musicals i equipatge portaven gairebé una tona de càrrega.

Que és una cobla?

La cobla és un tipus d’agrupació musical folklòrica oriünda de Catalunya. El seu repertori consta fonamentalment de composicions per a sardana, el ball típic català. Combina instruments de vent, percussió i corda.

La cobla actual està formada per onze músics que toquen dotze instruments: flabiol i tamborí, tible primer i segon, tenora primera i segona, trompeta primera i segona, trombó de pistons, fiscorn primer i segon i contrabaix.

El seu so és molt peculiar, i pot resultar estrany especialment per als no iniciats. Però a Catalunya són gairebé objecte de veneració. Per descomptat, no només de sardanes viu l’home. I totes les cobles són capaces de transmutar-se en orquestres de balls de saló i oferir versions de música popular ballable.

La Principal de la Bisbal va ser fundada el 1888, data que coincideix amb l’època on la sardana comença a estendre’s per Catalunya. Avui és la cobla oficial de la Generalitat de Catalunya i sens dubte, la més popular.

Una agenda a la veneçolana

Al nodrit grup se’ls va organitzar una passejada per Caracas, incloent-hi una ofrena floral al Libertador en la Plaça Bolívar i la coneguda foto a les Torres del Centro Simón Bolívar i al Passeig Los Próceres. També se’ls va conduir a la Colònia Tovar, en l’estat Aragua.

Van realitzar una presentació en el Teatro Municipal, que va ser àmpliament ressenyada per la premsa local. El dimecres 27 de febrer, més de mil persones van omplir el Gran Saló del Caracas Hilton (actualment Alba Caracas) on es va celebrar una nit de gala amb sopar i concert, a benefici de la Missió Mavaca, situada en l’alt Orinoco, al sud de Veneçuela.

L’espectacle va ser triple i inusitat. L’agrupació musical va actuar primer com a orquestra de concert, després com a cobla i finalment com a orquestra musical moderna.

La cobla es va presentar també al club Táchira, al club Puerto Azul i fins a aconseguir aparèixer en el maratonià programa sabatí del canal de televisió veneçolà Venevisión, “Sábado Sensacional”.

Van marxar finalment l’11 de març i van deixar tan bon gust de boca que van repetir l’any següent.

La Cobla en el recentment inaugurat Caracas Hilton. Autor desconegut. Imatge actual d’una actuació de la Cobla. 

 

By Peminsu – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25634882