Barcelona (ES): 18-7-1950

Cineasta. Productor, guionista, fotògraf, operador de càmera i director de fotografia.

Premi Nacional de Cultura 2017, Menció Cinema.

Nascut a Barcelona (ES) als 12 anys es muda amb la seva família a Veneçuela. En l’actualitat acumula una àmplia experiència en el món del cinema, que es remunta des de mitjans dels anys 70 a la producció de curtmetratges, documentals i sèries.

La seva carrera cinematogràfica està lligada a Veneçuela i al grup Cinema PPCA, al costat dels directors Fernando Toro, Alfredo Anzola i Juan Santana.

Des de 1979 exerceix com a fotògraf per a la Revista Zona Franca i el Banco del Libro, sent el seu mentor el fotògraf de teatre Miguel García.

El lent i els llums serien, a partir d’aquest moment, el seu territori d’exploració i la seva passió alternant com a operador de càmera i director de fotografia: el 1975 i 1979 va ser el responsable de cambra de les pel·lícules “Fiebre” (1975) de Julio Garmendia i “Se solicita muchacha de buena presencia y motorizado con moto propia” (1979) d’Alfredo Anzola.

Des de 1978 fins al 2013, Andrés Agustí va treballar amb Solveig Hoogesteinj en “El mar del tiempo perdido” (1978), “Cocktail de camarones” (1982) d’Alfredo Anzola, “Música nocturna” (1987) de Jacobo Penzo, “Orinoko” (1985) de Diego Risquez, “Jérico” (1988) de Luis Alberto Lamata, “Una vida y dos mandados” (1995) d’Alberto Arvelo y “Bolívar, el hombre de las dificultades” (2012) de Luis Alberto Lamata.

Pels seus múltiples treballs ha estat creditor de premis per a Millor Fotografia per l’Asociación de Autores Cinematográficos, el Concejo Municipal, la Casa del Artista i en festivals nacionals.

Agustí és autor d’una rica i variada filmografia que inclou diferents formats i en els últims anys s’ha dedicat a la realització documental i a ensenyar sobre cinema documental a la Universidad de los Andes, a la ciutat de Mèrida, Veneçuela.

Font: Text de Mawari Basanta per al Centre Nacional Autònom de Fotografia.
Fotografia: Andrés Agustí. 2017. Fotografia: CNAC