Sant Josep de sa Talaia, Eivissa (ES) 1911 / Barcelona (ES) 1986

Comerciant, empresari i polític.

Fill d’Antoni Ribas Ribas i Francesca Marí Ribas. Encara que originari d’una família conservadora, en una etapa de la seva vida es va identificar amb el marxisme. El 1927 es trasllada a Barcelona, però abans d’acabar la dècada les seves inquietuds polítiques el van fer radicar-se a Argentina. Cap a 1934 torna a Eivissa.

Al maig de 1936 forma part de la junta gestora de l’Ajuntament de Sant Josep com a assessor de l’alcalde Vicent Marí Ribas. D’aquella època, se li recorda per haver ajudat a salvar els sis detinguts que havien de ser conduïts al Castell d’Eivissa, per la qual cosa es van lliurar de la posterior matança. Al setembre de 1936 va fugir a la península, primer a València i després a Barcelona, on va realitzar tasques polítiques al voltant del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).

Al febrer de 1939, després del final del conflicte, fuig a França. Va ser internat als camps de concentració d’Argelers, Sant Cebrià i el Barcarès, d’on surt gràcies a l’actuació de l’escriptora russa Vera Broïdo, que li va facilitar la documentació per marxar el 1940 a la República Dominicana. Allà va fer de pagès i comptable de cambrers d’un establiment turístic.

Les dures condicions que oferia l’illa el van portar a canviar de nou d’aires i el 1944 va desembarcar a Veneçuela. Inicialment viatja a Boconó (estat Trujillo) on treballa d’administrador d’un hotel. Després es trasllada a Caracas per fer de venedor. Al  1946 comença a aconseguir estabilitat econòmica el que li permet retrobar-se amb Amelia Lorenzo Vallès, amb qui s’havia casat al gener de 1938.

A Caracas, Ribas Marí va amassar una considerable fortuna mitjançant la seva empresa d’importació i venda d’alumini i metalls de construcció, que portava el nom de Suplidora de Materials Miranda. Es construeix una imponent casa a la urbanització La Floresta de Caracas.

Es jubila el 1969 i s’instal·la a Barcelona, on mor el 1986.

 

fonts:

http://www.eeif.es/veus/Ribas-Mar%C3%AD-Antoni/

L’exili republicà: política i cultura: actes de les Jornades d’estudi celebrades al Centre Cultural La Misericòrdia. Palma, 18-20 de novembre de 2009. Editat pel Consell Insular de Mallorca

fotografia: Arxiu familiar Ribas Lorenzo