València (ÉS) 10-5-1909 / Barcelona (ES) 25-6-de 1993

Autor de còmics, cineasta, animador, il·lustrador

Arturo Moreno Salvador va ser un autor de còmics, il·lustrador i pioner dels dibuixos animats espanyols. Va ser qualificat a la seva època com el Walt Disney espanyol.

Nascut a València (ES) als vuit anys marxa al costat de la seva família a viure a Barcelona, on realitza cursos de dibuix en la prestigiosa Acadèmia Baixas.

En 1924 comença a treballar com a dibuixant i guionista d’historietes en les publicacions Pulgarcito i TBO. El 1929 va realitzar la seva primera exposició a la casa Dalmau. En 1930 inicia la seva carrera amb dibuixos animats al realitzar un curtmetratge publicitari en blanc i negre per a Chocolates Nelia.

Els anys anteriors a la Guerra Civil van ser els de major activitat, en publicar-se els seus dibuixos en revistes catalanes com Xut, En Patufet, Papitu, Mickey i Pocholo.

La seva obra més celebrada seria “Las Formidables Trapisondas del Grumete Mick” que va començar a publicar-se al setembre de 1934 a la revista Pocholo.

Després del final de la Guerra Civil Espanyola, va fundar la productora Diarmo Films, amb la qual va produir “Garbancito de la Mancha” de Julián Pemartín, considerat el primer llargmetratge animat espanyol.

En 1948 es trasllada a Caracas per a treballar en la revista infantil Tricolor, treball que complementava en la productora Bolívar Films, com a especialista en dibuixos animats, portats a la publicitat, en forma de comercials de cinema per a empreses de cigarrets com Philip Morris i petrolieres com Shell. Moreno va ser el responsable de la formació de molts dels tècnics en animació que treballarien en aquesta empresa.

En 1956, Moreno va tornar a Espanya. Va abandonar per complet la realització de dibuixos animats i va centrar la seva carrera en el món del còmic, continuant amb el seu treball a la revista “Tricolor” durant dotze anys, enviant les seves pàgines per correu fins a Veneçuela i rebent, per aquest mateix mitjà, els seus honoraris. També va treballar per a les revistes nacionals “Paseo Infantil” i “TBO”, on va crear les sèries “León i Arpó”, “Rodamón” i “Fililo”.

En els últims anys de la seva vida, Artur Moreno va intentar defensar el desenvolupament de l’animació a Espanya, sense obtenir bons resultats. També va col·laborar en diverses revistes infantils i va desenvolupar la seva faceta com a pintor.

Moreno va morir a Barcelona el 25 de juny de 1993.

 

Fonts:

http://elblogdejuanantonioros.blogspot.com/search/label/moreno

Fotografia Arturo Moreno (circa 1978). elblogdejuanantonioros.com

fotografia Arturo Moreno (1940). Imatge d’eraumavezooeste.wordpress.com/tag/arturo-moreno/.jpg