Barcelona (ES) / 1924

Mestressa de casa. Esposa d’Àngel Puigmiquel i Lis.

Va estudiar a L’Escola del Bosc, una institució pedagògica nascuda a iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i inspirada en els moviments pedagògics republicans ubicada a l’antiga torre Laribal, al Parc de Montjuïc, a Barcelona. També se sap que es va casar amb Pugmiquel el 1948.

Entre 1951 i 1963 viuen a Caracas, on porta al món dos fills: Carles, que neix el 1953 i mor en un terrible accident a Barcelona als vint anys, i Jordi (1957), polifacètic com el seu pare: monitor de tenis federat, traductor professional i guitarrista, que resideix a Barcelona (ES).

Va ser col·laboradora indispensable en l’elaboració i conservació de l’arxiu personal del seu espòs. Durant anys, va ser una tasca familiar gairebé quotidiana la de seleccionar, retallar, enganxar i classificar centenars de fotografies destinades a servir de suport visual a la feina del seu cònjuge.

El periodista, catedràtic de literatura i expert en còmic Joan Manuel Soldevilla Albertí (Barcelona, 1964), a propòsit de la presentació en 2015 del llibre “Àngel Puigmiquel. Una aventura gràfica”, de Diminuta Editorial va comentar: “Vaig conèixer a través de la filla d’Arturo Moreno a la dona de Puigmiquel, Cristina Durbà, que amb més de 90 anys conserva una memòria prodigiosa. Ella guardava els originals del seu espòs i vam gestionar la cessió a la Biblioteca de Catalunya d’aquests fons i vam començar a teixir la possibilitat d’editar un llibre, projecte que es va concretar amb la intervenció de la jove editorial Diminuta”.

El 2015 va donar a la Biblioteca de Catalunya part de la col·lecció d’originals de Puigmiquel, així com el seu arxiu iconogràfic constituït per més de 60 carpetes agrupades de manera temàtica.

 

Fonts:

http://www.rtve.es/noticias/20160202/angel-puigmiquel-referente-del-comic-pionero-publicidad/1294843.shtml

Agraïm la col·laboració de TM (nom en reserva) en la ubicació de la data de naixement de Cristina Durbà i Cortina.

 

Foto: Escola del Bosc. Situada a Montjuïc, Barcelona.