Sant Vicenç de Castellet, el Bages (ES) 12-10-1904 / Caracas (VE) 23-1-1976

Activista política. Escriptora, periodista i pedagoga.

Va ser una important activista política: va formar part del Bloc Obrer i Camperol i durant la Guerra Civil Espanyola va militar al POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista). Va ser de les primeres dones de Catalunya a participar activament en mítings polítics.

En els anys 30 va formar part de diverses comissions de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell i va fundar, al costat de Magda Lladó i Fidela Renom La Lliga Laica Femenina. Com a periodista, va col·laborar en el Diario de Sabadell, El Pueblo, El Impulso, La Batalla i La Humanidad, entre d’altres, i va dirigir el setmanari El Impulso.

Acabada la guerra, va ser condemnada a 30 anys de presó, dels quals en va complir 7. Va emigrar a Veneçuela on va ser secretària del pedagog i geògraf Pau Vila i Dinarès, i del Centre Català de Caracas.

Ja a Caracas, va participar en l’organització dels Jocs Florals de la Llengua Catalana a l’exili, va dirigir el butlletí “Senyera” i va participar en el Programa Radial “L’Hora Catalana”. Va obrir una llibreria, la llibreria Mirador, al carrer del mateix nom, de la urbanització La Campiña, a l’est de Caracas, que va esdevenir un punt de trobada d’exiliats catalans. En aquesta ciutat va conèixer al també exiliat polític, natural de Sabadell, Josep Maria Filella Pardell amb qui es va casar sense deixar descendència.

Va morir el 23 de gener de 1976 després d’una penosa malaltia. Al seu enterrament es van reunir tots els companys del Centre Català de Caracas, autoritats civils i docents, i membres del món cultural veneçolà. Un carrer de Sabadell porta el seu nom, la Ronda Maria Gispert, situada al barri de Can Puiggener.

FONT:

Gispert i Coll, Maria

Foto: Maria Gispert. Autor desconegut.