Creador de la vacuna contra la lepra (Malaltia de Hansen), el doctor Jacinto Convit García (1913-2014), és considerat un dels metges més influents de la història de la humanitat. Fill de català i de Caracas, va tenir tres grans passions a la vida: la medicina, la família i l’hípica.

Per Medscape, portal especialitzat en medicina, Jacinto Convit es troba per dret propi en la llista dels metges més influents de la història de la humanitat al costat de l’espanyol Ramón i Cajal i altres destacats metges guanyadors del Nobel com Severo Ochoa de Albornoz, Albert Schweitzer.

Jacinto Convit. Circa 1950. Autor desconegut.

Admirat a tot el món, a Veneçuela és considerat un heroi nacional per les seves contribucions a l’estudi i tractament de la lepra, la leishmaniosi, la parasitologia i la immunoteràpia.

Graduat el 1938 a la Universitat Central de Veneçuela, Convit va dedicar la seva carrera a la recerca d’una cura per la lepra i la cura dels pacients leprosos. Va jugar un paper decisiu en l’establiment d’un sistema de serveis de dermatologia de salut pública regional a Veneçuela, una xarxa que es va ampliar per incloure altres malalties endèmiques i proporcionar la columna vertebral de l’atenció mèdica per a diverses malalties.

Era el segon dels cinc fills del matrimoni Convit García. El seu pare, el barceloní Francesc Convit i Martí va venir a Veneçuela a finals de segle XIX a buscar noves perspectives de vida. La seva mare, Flora García Marrero de Convit, era de Caracas d’arrels canàries.

Residenciat en la seva joventut al barri La Pastora, a les faldes de l’Àvila, va cursar estudis primaris en el Col·legi Sant Pau i secundaris en el Liceo Caracas (avui Liceo Andrés Bello) sota la direcció de destacats docents com l’escriptor Rómulo Gallegos (1884- 1969), qui arribaria a ser president de la República entre febrer i octubre de 1948 i el geògraf En Pedro Arnal de Castro.

Decideix estudiar medicina i ingressa a la Universitat Central de Veneçuela el 1932, acabant el 27 de setembre de 1938 amb el grau de Doctor en Ciències Mèdiques.

En els seus dies d’estudiant de medicina coneix a Dr. Carlos Gil Yépez, investigador en salut pública i Director per a l’època de la leproseria de Cabo Blanco, ubicada a les rodalies de la localitat costanera de La Guaira i també a Dr. Martín Vegas, pioner en els estudis sobre la lepra a Veneçuela, qui a més el converteix en el seu deixeble.

Va emprendre una formació avançada als Estats Units, assistint a les universitats de Columbia, Case Western Reserve i a la Universitat de Stanford. De retorn a Veneçuela, mentre continuava amb el seu treball en lepra i leishmaniosi, va ser designat a diversos comitès de l’Organització Mundial de la Salut i va jugar un paper clau en l’Associació Internacional de la Lepra.

Va ser guardonat amb nombroses distincions internacionals, incloent-hi el premi de l’Organització Panamericana de la Salut com Heroi de la Salut Pública, Premi Príncep d’Astúries d’Espanya, i la Legió d’Honor de França.

Va estar casat i va enviduar després de 60 anys d’unió amb Rafaela Marotta D’Onofrio, amb qui va tenir quatre fills: Francisco, Òscar, Antonio i Rafael; els dos últims, destacats professionals en exercici i la docència universitària de la medicina als Estats Units. Òscar va morir en un accident automobilístic i Francisco, el fill gran, s’ha dedicat a l’activitat agropecuària on ha tingut una destacada trajectòria en l’hipisme posseint 1 stud i un haras; afició i propietats que compartia amb el seu pare.

El doctor Convit mai va deixar de treballar -mai es va jubilar- i va morir el 12 de maig de 2014 pocs mesos de complir 101 anys.

Hi ha la Fundació Jacinto Convit, una institució sense ànim de lucre que preserva i continua el llegat del científic i humanista.

 

Font:

http://www.medscape.com/features/slideshow/influential-physicians-readers#page=6

Fundació Jacinto Convit: jacintoconvit.org.ve

Fotografies. (Blanc i negre) Jacinto Convit. Circa 1950. Autor desconegut.

Fotografia color: Doctor Convit a 2005. © Fundación Jacinto Convit