Oficialment, Pau Casals -violoncel·lista, compositor i director d’orquestra- va venir a Veneçuela dues vegades. Però extraoficialment, ell i la seva segona esposa, Martita Montañéz, gaudien tant Caracas, que apareixien d’incògnit.

Pau Casals i Defilló (1876-1973), va ser un dels músics espanyols més destacat del segle XX. De pare català i mare nascuda dins d’una família de catalans indians a Puerto Rico, Casals és considerat un dels millors violoncel·listes de tots els temps.

Una de les seves composicions més cèlebres és l’«Himne de les Nacions Unides», conegut com l’«Himne de la Pau», compost mentre residia a Puerto Rico, i on havien residit altres espanyols coneguts internacionalment, com Juan Ramón Jiménez i Francisco Ayala. Magnífic director d’orquestra i notabilíssim compositor, Casals va ser sempre un artista completíssim, de fèrria disciplina i gran dedicació.

A més de destacar com a intèrpret, Casals també va ser reconegut pel seu activisme en la defensa de la pau, la democràcia, la llibertat i els drets humans, que li van valer prestigioses condecoracions com la Medalla de la Pau de l’ONU i ser nominat al Premi Nobel de la Pau. Casals també va manifestar públicament la seva oposició al règim franquista i en vida no va tornar a Espanya.

 

Casals a Veneçuela

La seva primera visita oficial a Caracas va ser el 1959, convidat pel president Rómulo Betancourt (1908-1981). El que no sabia molta gent és que durant el seu exili, Betancourt va recalar a Puerto Rico, específicament a la localitat de Breña, i allí va conèixer i va compartir llargues vetllades amb el mestre i amb Luis Muñoz Marín, governador de l’illa i poeta, qui dóna nom a l’aeroport de la capital boricua.

La segona visita va ser el juny de 1972, convidat ara pel president Rafael Caldera (1916-2009). En aquesta ocasió va presentar “El Pessebre” un oratori de Nadal amb música de Pau Casals i lletra de Joan Alavedra i Segurañas.

En ambdues visites el Centre Català de Caracas va organitzar recepcions especials. La seva segona visita va coincidir amb la revetlla de Sant Joan. Als seus 96 anys, Casals va fer un petit però sentit discurs sobre la música i va gaudir de les sardanes, la foguera i de la tradicional ‘coca’ afruitada de Sant Joan.

Casals a Caracas. Visita de 1959. Autor desconegut.

 

¿Va estar o no d’incògnit Casals a Caracas?

Tal com es va indicar, l’expresident Rómulo Betancourt i Casals es van fer grans amics durant l’exili del primer a Puerto Rico. Durant aquest període, la casa presidencial va estar a la torre Los Núñez, a la urbanització Altamira de l’est de Caracas, ja que la residència presidencial de La Casona no s’havia construït.

Hi ha testimonis orals de persones que asseguraven haver-lo vist per aquesta zona d’Altamira. Altres deien que era impossible, que un home d’aquesta edat -Casals tenia el 1959 83 anys- no estava per estar donant tombs pel món.

La veritat és que si va venir, no va quedar cap registre documental. Si podeu fer alguna aportació per completar aquesta nota, animeu-vos, podeu fer-ho.

 

Fotos: Casals a la Casa Blanca, tocant per al president Kennedy. 1961. Photo By Jm.mir3