Una agent literària única: va manejar en vida la representació de sis Premis Nobel de Literatura. Va estar diverses vegades al país.

La lleidatana Carmen Balcells Segalà (1930-2015) va ser l’agent literària més famosa en el món de les lletres hispanes. Va ser molt valorada pels autors, ja que va aconseguir eliminar els contractes vitalicis i altres excessos editorials i imposar les clàusules de cessió per temps limitat d’un llibre.

Va representar a sis premis Nobel de Literatura: Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Miguel Ángel Astúries, Camilo José Cela, Vicente Aleixandre i Pablo Neruda. I la seva agència els segueix representant, encara morts.

Va visitar Veneçuela en diverses ocasions. Va estar present el 1967 quan Mario Vargas Llosa va obtenir el premi Rómulo Gallegos i va repetir viatge el 1972 quan un altre dels ‘seus’ autors, Gabriel García Márquez, va obtenir aquest mateix premi.

El seu últim viatge a Veneçuela va ser el 1979, quan un dels seus representats, l’escriptor Miguel Otero Silva (1908-1995) va rebre el premi Lenin de la Pau atorgat per la Unió Soviètica, guardó equivalent al Premi Nobel de la Pau. Encara que el premi es va lliurar a Moscou i Otero Silva residia la major part del temps a Itàlia, la celebració va ser a Caracas. En aquesta oportunitat -com gairebé sempre- va viatjar acompanyada del seu marit, Luis Palomares.

A Veneçuela, la seva agència -que avui fa anar el seu únic fill Luis Miguel Palomares Balcells- compta amb quatre autors representats, és a dir, el mateix Otero Silva, Arturo Uslar Pietri (1906-2001), Salvador Garmendia (1928-2001) i més recentment s’hi va incorporar Rodrigo Blanco Calderón (1981).

 

Fonts:

https://es.wikipedia.org/wiki/Carmen_Balcells

/www.agenciabalcells.com/

Fotografia; Carmen Ballcels amb el “Gabo” Garcia Márquez, circa 1980. © Rtve