Músic multiinstrumentista. Arranjador. Compositor. Productor. Graduat Summa Cum Laude com a pianista de jazz, a Berklee College of Music.

Neix a Caracas (VE) el novembre de 1972. Inicia els seus estudis musicals als tres anys d’edat, sota la guia dels seus pares, Albert Grau Dolcet i Isabel Palacios. Realitza estudis musicals (clàssics i populars) al Col·legi Emil Friedman de Caracas. Als tretze anys ingressa a l’Orquestra Nacional Juvenil de Veneçuela com violoncel·lista i dos anys més tard a la Camerata Renaixentista de Caracas com a membre titular.

Col·labora com a instrumentista amb les més importants agrupacions corals de Veneçuela i paral·lelament als seus estudis musicals acadèmics continua el seu desenvolupament com a executant en diversos estils populars.

Amb el temps Gonzalo desenvolupa habilitats com “multiinstrumentista” en instruments com el piano,violoncel, viola de gamba, quatre, percussió i cant.

El 1995 Gonzalo rep una beca a “Berklee College of Music” a la ciutat de Boston (EUA) on tres anys més tard culminaria estudis amb l’honor “Summa Cum Laude” com a pianista de jazz.

Des de llavors Gonzalo ha estat part de l’avantguarda de la música llatina, tocant i arreglant per a una gran diversitat d’agrupacions i artistes entre els quals podem ressaltar a Maria Schneider Orchestra, Spanish Harlem Orchestra, Timbalaye, Mango Blue, les produccions La Pasión Según San Marcos i l’òpera Ainadamar d’Osvaldo Golijov, Rolando Villazón, Katia i Marielle Labeque i els seus propis projectes “Plural” i “La Clave Secreta”, agrupació nominada als premis Grammy de l’Acadèmia (2008) en la categoria “millor àlbum tropical llatí”, per la seva producció independent “Fruiter Modern”.

Va realitzar dues produccions discogràfiques per al segell clàssic alemany Deutsche Grammophon: la gravació en estudi de “La Pasión Según San Marcos de Golijov, i “México” del tenor d’òpera Rolando Villazón. També ha produït els enregistraments de Mango Blue, West Side Story amb les germanes Labeque, i Nazareno amb l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó.

Com a compositor va ser comissionat per l’Orquestra Simfònica d’Atlanta com a compositor per a la temporada 2008, per l’Orquestra Simfònica de Chicago per a la sèrie “MusicNow” 2008, i per l’Orquestra Filharmònica de Brooklyn per al “Nuevo Latino Festival 2009”.

El 2010 escriu “Nazareno”, suite per a dos pianos i orquestra inspirada en “La Pasión Según San Marcos” de Golijov, encarregada per les pianistes Katia i Marielle Labeque i estrenada al gener de l’any 2010 per l’Orchestre de París.

En el mateix any, la International Bach Academy li encarrega un oratori per a cor de veus mixtes i orquestra simfònica titulat “Aqua”, estrenat l’agost de l’any 2011 a Berlín, Caracas i Stuttgart, amb l’Orquestra Juvenil d’Alemanya i la Schola Cantorum de Caracas. Amb aquesta obra, Gonzalo va rebre el premi “Compositor d’Europa 2011” (Europäische Komponistenpreis 2011), atorgat pel Young Euro Classic Festival, a Berlín.

El 2012 compon “Viaje”, obra encarregada per la “Boston Landmarks Orchestra” per a orquestra simfònica i acoblament de música llatina, i el 2013 compon per a Johnny Gandelsman i Community MusicWorks, un concert per a violí i orquestra de cambra titulat “Fantasía de Guayaba Habanera”.

Font:

http://gonzalograu.com/flavor/bio-ES.html

Fotografies: Gonzalo Grau Palacios © gonzalograu.com