Cada visita de Jordi Évole a Veneçuela deixa empremtes.

Aquest català (Cornellà de Llobregat, Barcelona [ES] 21 juliol de 1974) ha realitzat una de les transicions més interessants del món televisiu de parla hispana: A la primera meitat dels anys 2000 interpretava -en els programes d’Andreu Buenafuente- el seu personatge El Follonero, un senyor que certament només armava merders.

I entre 2008 i 2019 va presentar el programa Salvados a la cadena de televisió La Sexta per consagrar-se com un periodista d’altíssim nivell.

Escriu també articles d’opinió al diari La Vanguardia i anteriorment a El Periódico.

Évole ha visitat Veneçuela en dues oportunitats, encara que ho va intentar en tres ocasions. I cap ha passat per sota de la taula.

L’any 2007, interpretant a El Follonero, va intentar entrevistar el president, Hugo Chávez, i “donar-li un regal”.

L’expresident brasiler Lula da Silva visitava Veneçuela. El ‘Follonero’ va volar fins aquí i va aconseguir ser l’únic mitjà espanyol acreditat per entrar a la recepció que anava a celebrar-se al Palacio de Miraflores. En plena reunió, el periodista li va cridar a Chávez que havia vingut des d’Espanya per portar-li un regal. La interrupció va molestar al mandatari, que li va deixar anar: “No rompa el protocolo”.

Després, des del Ministeri de Comunicació i Informació a Évole se’l va informar que, si tornava a interrompre al president, seria desallotjat de l’edifici. El ‘reny’ que li va fer l’avui desaparegut ministre William Lara va ser d’antologia.

Quin era el regal que li portava a Chávez?

Cal posar-se en context: El 10 de novembre de 2007, en la XVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat, ocorreguda a Santiago de Xile, durant la intervenció de Veneçuela, el desaparegut president veneçolà Chávez va reclamar amb durs qualificatius comportaments de l’expresident espanyol, José María Aznar.

Quan Rodríguez Zapatero, president en funcions va demanar respecte per a Aznar, Chávez va interrompre de manera insistent. Llavors, el Rei Juan Carlos I va dir la seva famosa frase: “¿por què no te callas?”

L’obsequi que portava Évole era una joguina, amb la figura del rei espanyol que en estirar-li una corda deia la frase en qüestió. Abans d’abandonar Veneçuela, en Jordi va tenir temps de fer una breu intervenció a la telenovel·la “Arroz con leche”.

Tres anys més tard el desembre de 2010, a propòsit de les eleccions parlamentàries Évole va voler tornar i se li va negar l’entrada. Però no va ser l’únic a ser vetat. Tampoc van poder entrar els canals de televisió Cuatro ni TVE.

2019. Convidat de Maduro.

El febrer de 2019, Évole rep una exclusiva mundial: Podia entrevistar el Nicolás Maduro. Era un moment delicat doncs acaba de començar el fenomen Guaidó. Va fer un programa en dues parts. A l’inici de la primera part, Maduro saluda l’Évole i li diu “Te has adelgazado” i aquest li respon; “Me gustaría poder decirle lo mismo”.

La llarga entrevista no va deixar indiferent -ni satisfet- a ningú: uns el van acusar de complaent i altres d’ofendre la majestat presidencial’.

 

 

Enllaç a la intervenció d’Évole a la novel·la “Arroz con leche”

https://www.youtube.com/watch?v=qaENSkq5Cuk

 

fonts:

https://www.lasexta.com/noticias/internacional/entrevista-jordi-evole-nicolas-maduro-titulares_201902035c5750600cf2c93edd47b900.html

https://www.lavanguardia.com/internacional/20190203/46177328009/maduro-venezuela-entrevista-evole.html

Fotografies:

Jordi Évole © Producciones del Barrio.