En una reunió de treball a Nova York -abans dels Jocs Olímpics de 1992- Bassat va dir que era de Barcelona i un americà li va respondre “Que bonica és Veneçuela!”.

A la publicitat espanyola -i europea- Lluís Bassat té un nom que ressalta, encara que és cert que fora d’aquest àmbit, bona part de la seva popularitat ve de les seves dues candidatures fallides a la presidència del FC Barcelona, el 2000 i 2003.

Als 34 anys, va fundar l’agència de publicitat Bassat & Associats, a Barcelona (ES), la qual més tard va canviar el nom a Bassat Ogilvy en associar-se amb la multinacional d’origen anglès Ogilvy & Mather (O & M).

Justament, va ser la seva relació amb Ogilvy & Mather i amb Noel James “Jimmy” Teale, l’anglès responsable d’aquesta agència publicitària a Veneçuela, el que el va portar a Caracas el 1993, en un viatge per a una reunió internacional d’O & M, tot just uns mesos després de l’èxit de Bassat als Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Va ser un viatge llampec: Reunió de treball, sopar i l’endemà 18 forats de golf al Caracas Country Club i a l’aeroport, per al retorn a Catalunya.

Bassat va ser president d’Ovideo-Bassat-Sport, organització amb el qual va crear i va ser part de l’organització de les cerimònies d’inauguració i clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, els jocs que ‘van canviar tot’. Fins a aquest moment, conceptes com ‘marca-país’ eren exclusius de les oficines de publicitat i màrqueting.

En “El libro rojo de las marcas: Cómo construir marcas de éxito”, escrit per ell, explica una interessant anècdota que involucra Veneçuela:

“Anys abans dels Jocs Olímpics de Barcelona, en una de les meves visites a Nova York, em va passar una anècdota que em va fer reflexionar. Em van presentar a un alt mandatari d’una empresa americana, un home molt culte que havia viatjat molt. En sentir que jo era de Barcelona, va somriure i em va dir ‘Ah, Barcelona? Que bonica és Veneçuela! ‘.

Però després dels Jocs Olímpics Barcelona ja estava posicionada per sempre en el mapa i en la ment de molts possibles turistes en l’àmbit mundial.”*

* “El libro rojo de las marcas: Cómo construir marcas de éxito”. Luis Bassat

 

Fonts:

https://www.academiadelapublicidad.org/academicos-de-honor/lluis-bassat

investigació pròpia

Fotografies:

Luis Bassat. © elindependiente.com

Llibre Vermell: Pinterest by Lorena Soto