La més destacada actriu teatral de Catalunya ens va presentar obres de Federico García Lorca. A més de Caracas, també es va presentar a Maracaibo.

Aquesta hospitalenca (Hospitalet de Llobregat, Barcelona [ES]) nascuda el juny de 1935 és una de les millors actrius teatrals d’Espanya i segurament, la més guardonada.

Al llarg de la seva extensa carrera ha interpretat obres dels més importants autors. La seva consagració universal fou amb el muntatge el 1971 de Yerma, de Federico García Lorca, que es va estrenar al Teatro de la Comedia de Madrid i va arribar a aconseguir les 2 mil representacions.

Aquesta obra es va convertir en la seva producció més emblemàtica, amb la qual va recórrer escenaris de Londres, París, Nova York, Filadèlfia, Los Angeles, San Francisco, Buenos Aires, Rosario, Córdoba (Argentina), Caracas, Maracaibo, Rio de Janeiro, São Paulo, Mèxic DF, Belgrad, Venècia, Jerusalem, Tel Aviv, Varsòvia i Tòquio.

La visita de 1971 per mostrar-nos Yerma, va donar forma a la seva primera gira veneçolana. A Caracas es va presentar al Teatro Municipal i a Maracaibo al Teatro Baralt. En ambdós casos, a casa plena.

El 1981, va realitzar la seva segona visita: la seva companyia va presentar a Caracas, en el marc del Cinquè Festival Internacional de Teatre -del 22 de juliol al 5 d’agost- l’obra “Doña Rosita la soltera”, també de García Lorca, aquest cop a l’antic Ateneu de Caracas.

En el marc d’aquest festival, van rebre ella, el director polonès Andrei Wajda i el mexicà Atahualpa del Cioppo la condecoració Andrés Bello en la seva primera classe, màxim reconeixement cultural de part de les autoritats veneçolanes.

 

Fonts:

https://www.europapress.es/cultura/cine-00128/noticia-actriz-nuria-espert-premio-princesa-asturias-artes-2016-20160511120028.html

Fotografia: Núria Espert © La Vanguardia. Fotografia d’Emilia Gutiérrez