La seva primera visita va ser el 1976, sempre al Festival Internacional de Teatre de Caracas.

Els Joglars és una companyia de teatre independent fundada a Barcelona (ES) el 1962 per Albert Boadella, Carlota Soldevila i Anton Font.

Aquesta companyia s’ha caracteritzat pel seu esperit crític enfront de l’actualitat política, i han inclòs a les seves obres a polítics de totes les tendències, des de Franco fins a Jordi Pujol, passant per Felipe González o Pasqual Maragall.

També han ironitzat àcidament amb personatges culturals com Salvador Dalí o Josep Pla, col·locant-los com a contrapès a la política catalanista. Aquesta actitud ha portat al grup a diversos xocs amb les autoritats.

A Veneçuela, Els Joglars van ser convidats en diferents oportunitats al Festival Internacional de Teatre que organitzava l’Ateneu de Caracas. La seva primera visita va ser el 1976, quan van presentar “Alias Serrallonga”, basada en la història i llegenda d’un bandoler català, Joan de Serrallonga.

El 1983, va tocar el torn a “Olympic Man Movement”.

El 1992, any olímpic català i també any del Cinquè Centenari del Descobriment d’Amèrica (o Cinquè Centenari de la Trobada entre dos Mons) es van presentar a la Sala Rosalía de Castro, de la Hermandad Gallega de Veneçuela, amb “Jo tinc un oncle a Amèrica”, espectacle de teatre i dansa espanyola en el qual es narren coreogràficament les relacions entre indígenes americans i conqueridors espanyols.

“Yo tengo un tío en América”. 1992

Per a Ricardo Torrealba, periodista del diari El Universal de Caracas, “L’encant més gran de la feina d’Els Joglars és el seu sentit de coherència i de treball en equip. A partir d’una impecable posada en escena d’Albert Boadella, el dispositiu escènic basat en cordes és hàbilment aprofitat per crear infinits mons i mostrar aquest fustigant psiquiàtric on els bojos no ho són més que els assenyats i aquests no ho són menys que aquells”.

Van passar nou anys perquè tornessin, amb “Daaalí”, dedicada, per descomptat, a Salvador Dalí.

Tot i que es mantenen en activitat i el 2003 van estrenar el primer llargmetratge cinematogràfic escrit, dirigit i interpretat per la companyia (“Buen viaje excelencia”) i el 2019 van estrenar la seva més recent obra “Senyor Rossinyol”, no han tornat a país.

 

Font:

elsjoglars.com

Fotografia principal: “El Col·loqui dels Gossos. 2014 © Els Joglars

Fotografia blanc i negre: “Jo tinc un oncle a Amèrica”, 1992. © Els Joglars