Algueró i l’Onda Nueva van posar el ritme

Augusto Algueró Dasca va néixer a Barcelona el 23 de febrer de 1934. Va seguir els seus estudis musicals al Conservatori Municipal de Barcelona i va estudiar història. La seva carrera musical va començar en la dècada dels cinquanta.

Algueró va realitzar multitud de cançons que van arribar a ser molt populars. Títols com «Penèlope» (música), que en la veu i amb lletra de Serrat i amb arranjaments de Ricard Miralles, va arribar a ser una de les cançons indispensables en el repertori del cantant català; «Te quiero, te quiero» i «Noelia», interpretades pel valencià Nino Bravo; «Estando contigo» per Conchita Bautista i «Tómbola», per la cantant i actriu Marisol; «Más bonita que ninguna» i «Acompáñame» per Rocío Dúrcal a duo amb Jaime Morey; són ja temes que van passar a la història de la música espanyola i que van ser en la seva època grans èxits.

Com a compositor i director, Augusto Algueró, va estar present en festivals com els de l’OTI i Eurovisió, així com el que el va portar a Veneçuela en diverses ocasions, el “Festival de Onda Nueva”.

 

L’Onda Nueva veneçolana

L’Onda Nueva és un gènere musical inventat el 1968 pel músic veneçolà Aldemaro Romero (1928-2007) que té com a base el joropo veneçolà, combinat amb elements de jazz i bossa nova.

Romero va crear, amb base en aquest gènere musical, el Festival Mundial de l’Onda Nueva. La primera edició -van ser-ne tres- es va realitzar del 28 al 30 de gener de 1971, al Teatre Municipal de Caracas.

En aquest festival van ser convidats, entre d’altres, artistes com ara Franck Pourcel, Edmundo Ros, Waldo de los Ríos i Paul Mauriat, el violinista i orquestrador Helmut Zacharias, el grup brasiler Zimbo Trio, el bandoneonista Astor Piazzola; cantants com Armando Manzanero, Marco Antonio Muñiz, Mirla Castellanos i Olga Guillot.

Algueró, amic personal de l’organitzador Romero, va ser un convidat permanent a aquestes trobades.

Aquests festivals, que es transmetien per televisió a altres països, es van celebrar fins a 1973 i es van acabar quan va cessar el suport financer de l’estat veneçolà per realitzar-los.

 

Algueró va arribar, va guanyar i va cobrar

En 1973, en la tercera i última edició de Festival, Algueró va rebre els premis de millor arranjament i millor direcció, cadascun dotat de 3.500,00 dòlars per la cançó “Ven conmigo” de la seva autoria, que va ser cantada per Mike Kennedy, un alemany que vivia a Espanya i va arribar a fer-se famós en els anys seixanta cantant amb el grup “Los Bravos” la cançó “Black is Black”.

Actualitzant els diners que va guanyar Algueró a valors de 2020, el premi seria d’uns 40.000,00 dòlars, poc més de € 35.000. Gens malament.

 

Font:

wikipedia.org/wiki/Augusto_Algueró

Billboard Magazine. 3 de març de 1973. Pàgina 96.

Fotografia: Augusto Algueró en el seu casament amb Carmen Sevilla. Febrer de 1961. © ABC Madrid.