Cardedeu (ES) 19-01-1946

Dissenyador gràfic.

Va néixer el 19 de gener de 1946 a Cardedeu, Barcelona, (ES). Va arribar a Veneçuela el 1954. Va realitzar la seva formació artística i acadèmica a l’escola Cristóbal Rojas a Caracas i a l’Escola Superior de Belles Arts a París (FR).

Va pertànyer a grups d’art de l’avantguarda veneçolana del segle vint com El círculo del pez dorado, Ocho peces dentro del pez, Taller experimental de arte y Taller doce.

Durant aquesta etapa va compartir amb altres artistes com Oscar Vásquez i Víctor Hugo Irazábal. També va estar relacionat amb els mestres Alirio Palacios, Víctor Valera i Jacobo Borges.

A França va entrar en contacte amb Carlos Cruz Diez, Hugo de Marco i Víctor Vasarely.

Santiago Pol a la Sala Mendoza. Caracas, 06-10-2016 (MANUEL SARDA / EL NACIONAL)

 

Durant diversos anys va treballar al diari El Nacional i en el Consejo Nacional de la Cultura (CONAC). En aquesta institució va desenvolupar un important cos de treball vinculat al disseny de cartells des de l’any 1968.

Alhora va realitzar un important treball gràfic en el disseny de llibres, portades de discos, revistes i logotips. El 1978, al costat de Nedo Mion Ferrairo, Álvaro Sotillo i Gerd Leufert va participar en la creació de la nova estampilla veneçolana.

El treball del Pol s’ha exhibit en diferents ciutats de Veneçuela i en països com el Brasil, Cuba, l’Argentina, Mèxic, Colòmbia, Anglaterra, França, Alemanya, Itàlia, el Japó, els Estats Units i Finlàndia.

Ha participat en diverses exposicions col·lectives i en les més importants Biennals dedicades al cartell celebrades a Polònia, Estats Units, Finlàndia, República Txeca, Japó, Itàlia, entre altres.

L’exposició individual de cartells més important fora de Veneçuela va ser la d’Afiches Venezolanos al Museu d’Arts Decoratives, París, 1991.

En 50 anys de treball ha elaborat més de 500 cartells i ha estat guanyador de premis com la Paloma de Oro al Millor Cartell al Festival de Cinema a Leipzig; Premi al Mèrit en la Sisena exposició Club de Directors d’Art de Nova York; Menció honorífica en la VI Biennal de Cartells a Varsòvia; Medalla de Bronze en la Triennal de Cartells de Toyama.

Els seus cartells formen part de les col·leccions d’arts gràfiques del “Museo de la Estampa y del Diseño Carlos Cruz Diez” a Caracas, MOMA a Nova York, Museu d’Arts Decoratives a París, Israel Museum a Jerusalem, Museu del Cartell de Polònia i la National Library de Washington entre d’altres.

Va representar a Veneçuela a la Biennal de Venècia el 2005 amb la mostra “Color, Amor y Calor de la Pequeña Venecia”.

Pol va ser, també, Premi Nacional d’Arts Plàstiques 2001 i és membre d’Alliance Graphique Internationale (AGI) des de 1997. És ambaixador de bona voluntat del CELAM a Veneçuela i de la Universitat de Palerm a Argentina.

Va realitzar l’any 2014 la sèrie de murals Valores en tránsito a la Universitat Catòlica Andrés Bello de Caracas i el 2016 la Sala Mendoza de la mateixa ciutat li va realitzar una gran mostra dels cartells dissenyats durant cinc dècades.

El seu nom ha estat associat a grans dissenyadors com Shigeo Fukuda, Milton Glaser, Roman Cieslewicz, Jukka Veistola, Niklaus Troxler, Pablo Azcuy, Nedo Mion Ferrario i Gerd Leufert.

Ha treballat com a docent a prestigioses institucions i ha donat conferències a diferents parts de món. L’any 2015 l’organització Cato Brand Partners el va seleccionar entre els 250 millors dissenyadors del món.

Font: https://es.wikipedia.org/wiki/Santiago_Pol

Fotografia: Creator: MANUEL SARDA / Credit: MANUEL SARDA / EL NACIONAL © MANUEL SARDA / EL NACIONAL