Dos germans d’un petit poble aragonès, catalanoparlants, a força de tenacitat i treball dur van aconseguir fer fortuna venent automòbils, camions i tractors de la marca Ford.

Els germans Joaquín i Isidoro Celma Mir van emprendre un llarg camí que els va portar des de La Codonyera, un petit municipi catalanòfon de la comarca del Baix Aragó a la província de Terol fins a Ciudad Bolívar a sud de Veneçuela. I quan diem ‘petit municipi’, realment ho és: per al cens 2017 reivindicava 360 habitants.

No ubiquem registres de la seva data d’arribada a Veneçuela. Però hi ha múltiples testimonis que van començar la seva marxa criolla a Ciudad Bolívar, on es dedicaven al petit comerç. El 1937, amb el descobriment de petroli al veí estat Anzoátegui, van decidir apostar-li al naixent del poble El Tigre, epicentre de l’activitat petroliera de la zona.

El seu primer negoci va ser la ferreteria Celma que va ser la pionera en el seu ram al poble. D’acord amb l’historiador informal José “Cheo” Salazar, tot i que els seus negocis van derivar a l’àrea automotriu, es van mantenir com a propietaris de la ferreteria.

L’any 1947, obtenen la concessió de Ford Motors Company per comercialitzar els seus vehicles, camions i tractors. Per a això obren la seva exhibició i taller al carrer Guevara Rojas, a prop del nucli històric de la vila. En l’època era complicat fer negocis: Ford no estableix la seva planta a Veneçuela fins 15 anys després (1962), i les comunicacions El Tigre-Detroit no eren molt bones.

Per a l’any 1949, ja Joaquín Celma Mir era membre de directori de la Cambra de Comerç d’El Tigre, en qualitat de conseller. Eren treballadors, compromesos i complidors, de manera que l’èxit no es va fer esperar i van fundar concessionaris Ford a tota la regió. En molt pocs anys, ja eren importants en termes econòmics.

Però no oblidaven els seus orígens. El 1961, la premsa de Terol recull la notícia que l’11 de juny de 1961 es va dur a terme la “Benedicció a La Codonyera d’un tractor i una màquina trilladora donats al poble pel fill predilecte d’aquest, Isidoro Celma Mir, resident a Veneçuela”. I el poble se’ls va agrair: Actualment a La Codonyera hi ha un carrer de nom “Don Isidoro Celma” i un discret negoci de productes agrícoles porta el seu nom (enllaç Google Maps: https://bit.ly/39yF77n).

Existeixen referències que Joaquín es va retirar tornant a Espanya i que Isidoro va assumir completament l’operació. Però la pista desapareix i no ha estat possible ubicar obituaris o descendents que poguessin comptar més d’aquest parell d’emprenedors.

Font:

investigació pròpia

Foto: Detall de pick up Ford Jailbar 1947. Photo by: David Adam Kess

Foto: Passeig La Verge. El Tigre. Estat Anzoátegui. Photo by: PKLSPC