Segons la pàgina web de Chupa-Chups, el primer caramel amb pal de la història (“chupeta” li diuen a Veneçuela), es va dir Gol® i els seus sabors eren maduixa, llimona, taronja, cola i menta. Es va comercialitzar a Espanya a partir de 1958.

La idea la va tenir Enric Bernat, fundador de Chupa-Chups, en imaginar-se com seria menjar un caramel amb una forquilla. D’aquesta manera, els nens, principals consumidors de llaminadures, no haurien d’embrutar-se.

Eventualment, el nom va passar a CHUPS®. I no van parar de créixer. El 1969, amb la intenció de l’exportació, van considerar necessari modernitzar el logotip, per al que van contractar a Salvador Dalí. El peculiar artista surrealista es va apartar del convencional i va dissenyar el logotip de la margarida en un tovalló de paper.

El somni de Bernat va sobrepassar les fronteres espanyoles i, en el mateix any que va néixer la planta catalana, va fundar la Société Bernat et Cie a Baiona (FR), a la qual van seguir en dècades successives filials a Nova York, Alemanya, Regne Unit, Rússia, Xina i Mèxic.

Ja pel 1979 l’èxit que va aconseguir el caramel va ser enorme i fins i tot els astronautes russos van arribar a consumir-los en l’estació espacial MIR.

En el moment de la mort d’Enric Bernat el 2003, l’empresa Chupa-Chups liderava la classificació de les multinacionals catalanes, donant feina a unes mil set-centes persones i amb una presència comercial a cent cinquanta països. Amb tres plantes industrials a Espanya, dues a Rússia, una altra a la Xina i una altra més a Mèxic, el noranta per cent de les seves vendes es produïa fora d’Espanya.

És la “chupeta” un invent català?

Des de 1931, hi ha una patent emesa a nom de George Smith de New Haven, Connecticut (US) com a creador del ‘Lollipop’, nom que es dóna al ‘caramel amb pal’ als Estats Units. Smith els venia des de 1908. I hi ha referències històriques que aquesta llaminadura existia des de molt temps abans. El mèrit de Bernat va ser haver-se atrevit a produir-la i comercialitzar-la de forma massiva a Espanya.

 

Foto: Salvador Dalí (1904-1989) i el seu disseny per Chupa-Chups.