El director de l’Institut de Ciències de la Mar de Barcelona, José Luis Pelegrí Llopart va néixer a Barcelona i a la seva ciutat natal va tornar, però Veneçuela sempre estarà amb ell.

El Colegio San Ignacio de Loyola, a Chacao (Caracas) i la Universidad Simón Bolívar USB (Valle de Sartenejas, Caracas) van ser alguns dels seus espais veneçolans favorits.

Però res comparable al Carib que va descobrir primer en els clubs de platja del litoral veneçolà i que després estudiés en profunditat -mai millor dit- com a investigador de la indústria petroliera veneçolana.

En culminar els seus estudis de física a l’USB, decideix realitzar un mestratge en oceanografia física a la University College of North Wales, a Bangor, Gal·les. Torna a Veneçuela i durant un semestre viu a l’illa de Margarita, com a professor de l’Instituto Universitario de Tecnología Marina de la Fundación La Salle.

Després va passar a la indústria petroliera veneçolana, on durant vuit anys es va dedicar a determinar paràmetres de disseny d’estructures costaneres i costa fora i també al desenvolupament de programes per a la predicció de trajectòries de possibles vessaments de petroli.

Durant aquest temps va prendre cursos de mecànica de fluids a la Universitat Central de Veneçuela i va realitzar un altre mestratge a Oregon State University.

A la fi de 1988 renuncia al seu treball a Veneçuela i comença el doctorat en oceanografia a l’Old Dominion University (Virgínia, EUA) sota la direcció de Gabriel Csanady.

En acabar el doctorat s’incorpora com a professor a la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, primer com a professor visitant i després com a professor titular, fins a arribar al deganat d’aquesta casa d’estudis, en la qual va romandre deu anys, entre 1992 i 2002.

El 2003 s’incorpora a l’Institut de Ciències de la Mar com a investigador científic i posteriorment és promocionat a Professor d’Investigació. Al març de l’any 2018 va ser nomenat director.

 

Font: Revista Okeanos núm. 4 gener-juny 2017 (Revista de la Societat Atlàntica d’Oceanògrafs)

Fotografia: Photo by Sebastian Pena Lambarri / Unsplash