Des de 1525 la Província de Margarita a Veneçuela es va convertir en la més antiga de les que van formar la Capitania General de Veneçuela. ¿D’on surt aquest nom, si els “guaiqueríes”, indis originaris la cridaven “Paraguachoa”?

Hi ha teories per a tots els gustos: Una diu que va ser Pedro Alonso Niño, el d’Oviedo que va acompanyar a Colom. Altres diuen que va ser en homenatge a la reina Margarida d’Àustria Estiria, reina consort d’Espanya i Portugal, pel seu matrimoni amb Felip III.

I la teoria de la presumpta catalanitat del nom de l’illa ve de Pere de Margarit o Pere Bertran i Margarit, un militar, marí i conqueridor espanyol. Va néixer a l’Empordà (a l’actual província de Girona) a mitjans del segle XV.

La veritat és que l’illa va resultar un pol d’atracció per a catalans, valencians i balears. El cognom Vallès, el mateix de la prestigiosa empresa veneçolana de serveis funeraris, té el seu seient a Margarita. El mateix succeeix amb Torcat, ben representat per Estilita, llegendària comerciant insular.

 

Foto: Badia del Guamache. Illa de Margarita. Photo by The Photographer.