A Veneçuela, hi ha orgull nacional per la xocolata, tan ben qualificada a l’exterior. Una de les empreses més emblemàtiques en aquesta manufactura és Savoy, avui propietat de Nestlé.

De la seva àmplia cartera de productes, el seu bombó estrella és el Toronto, una avellana coberta de xocolata que podria considerar-se “patrimoni gastronòmic” dels veneçolans.

Ernst Weitz, confiter polonès residenciat a Veneçuela des de 1940, va ser un dels primers treballadors de Savoy i conte el procés de fabricació: “Vam crear el procés per donar-li a aquesta avellana una coberta de xocolata tova amb pasta d’avellana -primera cobertura que era molt difícil per treballar i havíem de refredar molt artesanalment-, després una segona capa de xocolata i, finalment, una de brillantor polida amb un xarop prim … Una vegada que va estar desenvolupat el procés i la maquinària, va ser molt fàcil però arribar-hi no va ser tan senzill.*

L’avellana d’aquest bombó que es fabrica i comercialitza des de fa més de 70 anys, ve de Reus, a la província de Tarragona. D’acord amb Ramón Chávez, director de comunicació de Nestlé (propietària de Savoy) el maridatge entre la xocolata veneçolana i l’avellana de Reus, atorga un sabor únic al Toronto.

El cultiu de l’avellana a Tarragona es remunta al segle XIII. A les ordres dels corredors de la Llotja de Barcelona de l’any 1271, es parla de la creació d’un comerç per regular la venda d’avellanes. Des de març de 1991 el govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el reglament de la Denominació d’Origen “Avellana de Reus”. Aquesta regió produeix més del 90 per cent de l’avellana d’Espanya.

 

Fonts:

* Bienmesabe. La historia detrás de un Toronto. Zinnia Martínez. 6 maig 2015

TV3 Catalunya: Export.Cat. Catarsi TV per Prodeca. 2010.

Foto: Caixa de Torontos. © Nestle.