Cardedeu (ES) 23-03-1929

Contador.

Va néixer a Cardedeu i li va tocar viure les tragèdies de la Guerra Civil Espanyola, la postguerra, la Segona Guerra Mundial i la seva conseqüent postguerra.

Va arribar a Veneçuela el 1956 en el vapor “Virgínia De Churruca”. Aquí l’esperaven els seus pares i germans, que havien viatjat amb anterioritat.

Encara que havia estudiat comerç a Catalunya, per familiaritzar-se amb les pràctiques comptables de Veneçuela va estudiar comptabilitat a l’Academia Hispano-Venezolana i va començar una llarga carrera professional, inicialment a Santa Teresa i posteriorment com a comptador en un laboratori farmacèutic,

Es va casar amb la Maria Rosa Faiget -a Cardedeu- i van tenir quatre fills, un a Catalunya i tres a Veneçuela.

Ha escrit les seves memòries personals en dues etapes. Des de la seva arribada a Caracas fins a l’any 2000, en castellà. Després escriuria, en català, des de la seva infància a Cardedeu fins a la seva arribada a Veneçuela.

Val la pena llegir-les ja que estan escrites en llenguatge planer i sense amagar res dels terrors de la guerra, la fam de la postguerra o els temors d’un emigrant a una nova ciutat.

Estan disponibles a l’Arxiu de la Memòria Popular de la Roca.

 

Font:

Emili Pol i Conejos / Memòries de Cardedeu. Associació de Jubilats de Cardedeu.

Memòries de Caracas. Emilio Pol C.

Fotografia: Presa de Memòries de Cardedeu.