El català Ramon de Colubí i Chánez, és el pare de la metrologia veneçolana. Va ajudar a establir el sistema de pesos i mesures i a unificar l’hora al país.

De Colubí va tenir una llarga i interessant vida: Nascut a Barcelona, va ser militar, va perdre al seu germà a la Guerra Civil. Sense ser advocat va defensar a 150 presos republicans i va aconseguir salvar de l’afusellament a 147 d’ells. Del trio ajusticiat, el més il·lustre va ser Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya.

Va combatre a la guerra civil espanyola a la banda dels que van guanyar. Acabades les guerres (la civil i la mundial) va decidir buscar un altre camí. L’any 50 va prendre un vaixell per anar a Colòmbia, però després d’una parada a La Guaira va decidir quedar-se a Veneçuela.

A la seva arribada va exercir diversos oficis fins que el 1952 ingressa al Ministerio de Fomento, on s’encarrega de l’organització del sistema de pesos i mesures sota el concepte modern de metrologia.

Anteriorment, el control dels pesos i mesures corresponia als consells municipals però l’any 50 un decret presidencial transfereix l’organització d’aquests assumptes al poder central. De Colubí va promoure la visita a Veneçuela de Maurici Jacob, director del Servei de Metrologia de Bèlgica i promotor de l’organització internacional de metrologia legal.

Caiguda la dictadura, l’any 58, va organitzar el primer departament de metrologia a Veneçuela, dins el Ministerio de Fomento.

La mesura de les coses

En entrevista concedida el juliol de 2006 a la periodista veneçolana Milagros Socorro (http://milagrossocorro.com/) i mai publicada, De Colubí va declarar a Socorro que “Quan una persona està malalta, li manen a fer unes anàlisis que llancen uns valors determinats a partir dels quals el metge fa un diagnòstic i li envia un tractament. La metrologia s’ocupa que aquests valors siguin fiables i s’ajustin a un paràmetre universalment acordat.”

Font: http://milagrossocorro.com/2013/06/ramon-de-colubi-pionero-de-la-metrologia-en-venezuela/

Fotografia: Balança. Photo by tingey-injury-law-firm / unsplash