Montjuïc és una muntanya de Barcelona (ES), amb una altitud de 173 metres sobre el nivell de la mar, que alberga un barri homònim. Té una vista privilegiada sobre la ciutat i va ser el lloc on l’empresari de Caracas José Antonio Borges Villegas va aixecar el parc d’atraccions que va competir amb l’altre parc, el Tibidabo.

Al llarg de tota la vida de la ciutat -que és molt llarga- la muntanya ha albergat des de casernes militars, cementiris i estadis, fins Grans Premis de Fórmula U.

Durant l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929 es van col·locar unes atraccions en una de les seves àrees (Foixarda) que van tenir cert èxit.

Entre 1930 i 1936 es va repetir la iniciativa i es va instal·lar el parc d’atraccions Maricel, que desapareix en la contesa.

Quan finalitza la Guerra Civil (1936-1939) la zona es va convertir en un poblat de barraques. Fins que el 1962 Borges Villegas va presentar a l’alcalde de la ciutat, José María Porcioles, el projecte de construcció d’un parc de diversions.

Borges va aconseguir que li donessin una concessió de l’espai per 30 anys i el 18 de juny de 1966 es van obrir les instal·lacions: 13 hectàrees, amb més de quaranta atraccions procedents algunes del desaparegut parc Coney Island, situat a Los Palos Grandes, a l’est de Caracas.

Montjuïc 1970. © La Vanguardia.

 

El dictador Francisco Franco, al costat dels seus néts, va inaugurar la instal·lació.

El parc tenia restaurants, un teatre a l’aire lliure per a 6.000 espectadors i diverses cafeteries. Va arribar a formar part de l’skyline de la Barcelona preolímpica.

També hi havia espai per a un públic més adult que anava a la boite-discoteca Lord Black, la primera discoteca ‘psicodèlica’ de la ciutat comtal.

Els setanta i els vuitanta van ser la seva edat d’or. Va sobreviure als Jocs Olímpics de 1992 però després, van començar a triomfar noves zones d’oci com Port Aventura (1995). El seu competidor, el Parc d’Atraccions del Tibidabo va aconseguir mantenir-se, però Montjuïc va quedar antiquat i va tancar les portes el 1998.

Malgrat el temps transcorregut, per a l’any 2020, els edificis originals es mantenien en ús: l’antic Bar de la cervesera Damm va ser reconvertit en el centre de convencions Esfèric on es realitzen casaments i esdeveniments.

Uns altres dels edificis conservats són les antigues oficines, que avui utilitza Parcs i Jardins de Barcelona. També sobreviuen algunes de les escultures que hi havia al parc: les estàtues del pallasso Charlot, de la bailaora Carmen Amaya i del gimnasta Joaquim Blume.

¿Qui era Borges Villegas?

José Antonio Borges Villegas (1905-1986) fill de Luis Lorenzo René del Carmen Borges Requena i de Nieves Villegas Pulido, era part d’una família adinerada de Caracas.

José Antonio Borges Villegas (1905-1986). 1970. © La Vanguardia.

Sempre va estar lligat a l’entreteniment. Abans de complir 30 anys va dur a Caracas la primera instal·lació de bowling (bitlles) de país.

Associat amb el nord-americà Samuel Paterson va instal·lar a Caracas el Parc Coney Island, les atraccions principals van ser la base per a l’aventura barcelonina. També va invertir en espectacles itinerants de patinadors sobre gel i va mantenir un altre parc de diversions de menor grandària a Caracas, de nom Chicolandia, al sector de Boleíta.

El parc de diversions de Montjuïc va tenir llums i ombres, però en general, la idea va ser reeixida. El juny de 1970 Borges Villegas va rebre les “Claus de la Ciutat de Barcelona”.

A la dècada dels 70, l’empresari va portar a l’illa de Margarita (VE) el “Safari Margarita”, un parc temàtic en el qual els visitants es desplaçaven en el seu propi automòbil i tenien la possibilitat de veure animals salvatges -tigres, lleons, girafes, elefants. Aquest concepte també el va reproduir a Espanya, com el Safari Ibérico del Quexigal, a Cebreros, Àvila.

Els costos van fer inviable aquesta aventura -tant a Veneçuela com a Espanya- i eventualment van tancar les portes a banda i banda de l’Atlàntic. En el cas veneçolà els animals van ser venuts a un zoològic a Aruba.

 

Fonts:

https://www.achus.biz/

https://eltranvia48.blogspot.com/2018/10/20-anos-sin-el-parque-de-atraccions-de.html

https://www.elperiodico.com/es/barcelona/20180929/aniversario-cierre-parque-atracciones-montjuic-7060568

Fotografies;

La Vanguardia, edició del 15 de juliol de 1970.