Caraqueña, filla de Josep Puig Pi i Estrella Abulí Sellas, metgessa cirurgiana, magna cum laude a la Universidad Central de Venezuela (UCV), Ph.D al Massachusetts Institute of Technology (MIT), doctorat en medicina a la Universitat de Navarra amb qualificació cum Laude.

Gran professional i millor persona.

Neix a Caracas un 27 d’octubre de 1949 i realitza estudis de primària i secundària a l’Institut Escola d’aquesta ciutat.

Ingressa a l’Escola “Dr. Luis Razetti” de la Facultat de Medicina a la Universidad Central de Venezuela, on es va destacar com una alumna excel·lent. Forma part de la promoció “Dr. Félix Pifano” 1972, rebent el títol de Metgessa Cirurgiana amb la distinció Magna Cum Laude.

Abans de marxar a l’exterior a realitzar estudis de postgrau, va ser metgessa interna en diversos hospitals públics de Caracas.

Rep la Beca Honorífica del Consell de Desenvolupament Científic i Humanístic de la UCV, per a realitzar estudis de postgrau al Department of Nutrition and Food Science a Cambridge, Massachusetts (US).

Obté el títol “Doctor of Philosophy” (Ph.D) al Massachusetts Institute of Technology (M.I.T) el 1978.

Durant la seva estada a Massachusetts, va treballar per dos anys al Centre d’Investigacions Clíniques del M.I.T, com Assistent de Docència en la Càtedra de Fisiologia i va ser resident de Pediatria Mèdica al Children’s Hospital Medical Center de Harvard Medical School a Boston, Massachusetts.

Posteriorment viatja a Espanya i ingressa a la Facultat de Medicina de la Universidad de Navarra a Pamplona, on comença com Resident III i després accepta el càrrec de Professora Ajudant de Pediatria.

El 1980 presenta la prova de Conjunt per Convalidació d’Estudis Mèdics, obtenint el grau de Llicenciada en Medicina i Cirurgia de la Universidad de Navarra amb qualificació excel·lent, expedit pel Ministeri d’Universitats i Recerca Espanyol.

Dos anys després, rep el títol de metgessa especialista en Pediatria expedit pel Ministeri d’Educació i Ciència Espanyol.

En la seva labor docent a Navarra, es va desenvolupar com a professora associada i Adjunta de Pediatria, i professora de pre i postgrau de Pediatria a l’Escola d’Infermeria.

El 1985 culmina el Doctorat en Medicina i Cirurgia a la Universidad de Navarra i rep el títol de “Doctor en Medicina i Cirurgia” amb qualificació excel·lent Cum Laude expedit pel mateix ministeri.

De retorn a Caracas, ingressa com a investigadora a la Unitat de Recerca en Nutrició i Gastroenterologia Infantil a l’Hospital Miguel Pérez Carreño i com a pediatre, al Departament de Pediatria al Centro Médico Docente La Trinidad i a l’Hospital de Clínicas Caracas.

També es va exercir com a professora convidada en el postgrau de Pediatria de l’Hospital Miguel Pérez Carreño entre 1986 – 1990, professora convidada i contractada del Postgrau de Nutrició del Departament de Tecnologia de Processos Biològics i bioquímics de la Universidad Simón Bolívar (1987,1992,1993) i professora visitant de la Unitat de Neurociències de l’Institut Internacional d’Estudis Avançats (IDEA) el 1988.

Va ser també jurat de tesi en diverses oportunitats a la Universidad Simón Bolívar i a la Universidad Central de Venezuela. Directora de tesi, Tutor de Projecte Especial i de Treball de Grau en la Universidad Central de Venezuela, Universidad Simón Bolívar i Col·legi Universitari Jean Piaget, respectivament. Tutora de passanties metge – rural al Centro Médico Docente La Trinitat (1993-1995).

Va participar a Veneçuela i fora d’ella en més de 300 esdeveniments com expositora en conferències, col·loquis, taules rodones, tallers, seminaris, entre d’altres, destacant-se en el Congrés Internacional de Pediatria realitzat a Caracas el 1987 i en els Congressos Internacionals per la Família a Caracas, Madrid (ES), Brussel·les (BE), Brighton (UK), Varsòvia (PL), Praga (CZ) i en el Consell Pontifici per a la Família a Roma (IT).

Des de la Sociedad Venezolana de Puericultura y Pediatría, de la qual va ser membre actiu des de 1985, va treballar intensament per promoure la lactància materna i difondre l’adequada nutrició i alimentació de l’infant tant entre col·legues, com a pares.

Va tenir un interès especial per la formació ètica dels estudiants i professionals joves de la medicina, promovent el resguard del secret professional, la cortesia en tractar amb els pacients i els seus familiars i saber escoltar-los i respondre adequadament a les seves necessitats.

Va tenir una destacada tasca com a directora de la Revista “Archivos Venezolanos de Puericultura y Pediatría” des de 1988 a 1993, temps en el qual la revista es va publicar puntual i sense interrupcions i, a més, va ser membre de Consell Assessor des de 1994 fins al 2002.

També va ser membre de Consell Editorial de la Revista Acta Pediátrica Española des de 1981, Archivos Latinoamericanos de Nutrición des de 1995, Anales Venezolanos de Nutrición (1995-1998), del Consell de Publicacions de la Fundación Cavendes (1997-1998); membre del Comitè Assessor Internacional de Wyeth, coordinadora de la publicació trimestral “Nutri Notes” editat per Alimentos Heinz (1993-2001), assessora tècnica de les Guies d’Alimentació per Veneçuela de l’infant menor de 6 anys, Ediciones Cavendes 1996.

A més, va participar com conferenciant en més de 112 exposicions en col·legis universitaris, centres culturals, universitats i col·legis, nacionals i internacionals tractant temes molt diferents com bioètica, família, paper de la dona en la societat, valors, comunicació i formació professional de metge, així com va tenir presència en els mitjans de comunicació social de país.

També va publicar més de 170 treballs en revistes nacionals i internacionals en el camp de la medicina i de la família.

Va ser membre de The New York Academy Sciences, de la Sociedad Vasco Navarra de Pediatría, de l’Asociación Española de Pediatría, des de 1981; membre del Comité de Ética de la Sociedad Venezolana de Puericultura y Pediatría des de 2000; membre de la Sociedad Venezolana de Nutrición Parenteral y Enteral des de 1986.

Va ser presidenta del XV Congrés Universitari Internacional (UNIV) de l’Istituto per la Cooperazione Universitària a Roma 1983. Membre de la Junta Directiva del Centre d’Educació Científica del Centro Médico Docente La Trinidad (1987-1995), de la Junta Directiva de l’Associació PROVIVE (1986-1998) i de la Junta Directiva de l’Associació Llatinoamericana per a la Família (ALAFA) des de 1988.

Va obtenir el Premi Ordesa a la Investigació Pediàtrica en Neonatologia pel treball “Importància i Necessitats del Zinc en el Període Neonatal” de l’Asociación Española de Pediatría en 1982 i va compartir set premis nacionals com el Premi Nacional de Pediatria “Dr. Pastor Oropeza” en dues oportunitats 1986, 1988, Menció Honorífica al Premi Nacional de Medicina “Dr. Luis Razetti” el 1988, Premi “Fundació Carla” en dues oportunitats 1988 i 1996; Menció en Nutrició Clínica del II Congrés Nacional de Nutrició 1991, Segon Premi Nacional de Pediatria en 1996 i va ser nominada per al Premi Kellogg’s d’Excel·lència en Alimentació i Nutrició 1999 a la menció novells.

El 19 de setembre de 2002, la Red de Sociedades Científicas Médicas Venezolanas impulsada per la Sociedad Venezolana de Puericultura y Pediatría, li va atorgar el Reconeixement a l’Excel·lència per “la seva vocació i dedicació, així com el seu alt esperit de col·laboració posat de manifest en la seva dilatada contribució a la salut a Veneçuela”.

Va morir a Caracas el 29 de setembre de 2002, als 53 anys.

 

Font:

Dra. Elizabeth Dini Golding. ARXIUS VENEÇOLANS DE PUERICULTURA I PEDIATRIA. Vol. 66 N ° 3, juliol – setembre 2003

Foto: Myriam Puig – Semana de la Lactancia Materna vía Instagram @psico.clase /  Carmen Cecilia Elster