Naturalista, catalanista i rodamón

Aquest natiu de Badalona (1966) és un naturalista impulsor del concepte de bioturisme.

Fundador de Biotropical Institute i director des de 1998 a 2018. Gestor i educador ambiental. Ornitòleg. Ha dirigit i participat en més de 200 cursos de maneig de fauna, bioseguretat i ornitologia a uns 50 països.

És especialista en sistemes per neutralitzar la síndrome de miopatia per captura en aus. Aquest és un procés de degeneració dels músculs esquelètics i cardíac que pateixen moltes aus silvestres durant la seva captura, maneig i transport.

Va ser el conductor de les expedicions del programa de TV3 – Televisió de Catalunya “Un món bestial”. Assessor i tutor d’Africain Biovet, International Wildlife Rescuers i International Rewilding Center. Presideix l’ONGD Naturalistes Sense Fronteres.

 

Chacón Cabas a Veneçuela

Un país amb una biodiversitat com la que posseeix Veneçuela, és sempre atractiu per a un naturalista. És per això que l’ha visitat en múltiples ocasions, sota diverses facetes.

El seu primer viatge documentat va ser el Nadal de l’any 2007, quan en la seva condició de secretari general de la Institució Cultural de la Franja de Ponent i vicepresident de la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana va visitar Caracas i va dictar una conferència al Centre Català de la ciutat.

El 2010, va presidir el Primer Congrés Internacional de Bioturisme, celebrat en aquest país.

Com naturalista, productor i documentalista va viatjar en 2012, va recórrer diversos parcs nacionals, com Mochima, a la costa i Canaima. També va visitar el delta del riu Orinoco i el Salt Àngel, la caiguda d’aigua més alta del món, el descobriment de la qual, alguns atribueixen al català Fèlix Cardona Puig (1903-1982).

Les filmacions realitzades li van permetre crear dos capítols del programa-documental “Un món bestial”, transmès per TV3 de Catalunya. Més avall, s’agreguen els enllaços per veure el contingut (àudio en català).

 

Fonts:

http://www.franjadeponent.cat/noticia/617/encontre-amb-el-centre-catala-de-caracas

https://www.biotropical.org/nosotros/

http://www.elpuntavui.cat/article/-/563435-tv3-estrena-avui-la-serie-un-mon-bestial.html

Fotografia:

Guillem Manel Chacón Cabas © Biotropical.org

Enllaços:

programa 1

programa 2