Arturo Moreno Salvador (1909-1993) va ser un historietista, cineasta, animador i il·lustrador. Per la seva habilitat va ser anomenat “el Walt Disney espanyol”.

Nascut a València (ES) als vuit anys la seva família es trasllada a Barcelona. Allà realitza cursos de dibuix a la prestigiosa Acadèmia Baixas. El 1924 comença a treballar com a dibuixant i guionista d’historietes a les publicacions Pulgarcito i TBO.

El 1929 va realitzar la seva primera exposició i el 1930 inicià el seu camí amb dibuixos animats al realitzar un curtmetratge publicitari en blanc i negre per a la desapareguda marca de xocolates, Nelia.

La seva obra més celebrada seria “Las Formidables Trapisondas del Grumete Mick” que va començar a publicar al setembre de 1934 a la revista “Pocholo”.

Després del final de la Guerra Civil Espanyola, funda la productora Diarmo Films, amb la qual va produir “Garbancito de la Mancha” de Julián Pemartín, considerat el primer llargmetratge animat espanyol.

La seva filla Isabel Moreno, en una entrevista realitzada amb motiu del 70è aniversari de l’estrena de la pel·lícula, va recordar que la censura arribava a nivells absurds. La cabreta Peregrina (veure sinopsi) tenia mamelles, com totes les cabres. I els censors van obligar a eliminar-les, per “no ofendre la sensibilitat dels nens”.

El 1948 es trasllada a Caracas per treballar a la revista infantil Tricolor, treball que complementava a la productora Bolívar Films, com a especialista en dibuixos animats, portats a la publicitat, en forma de comercials de cinema per a empreses de cigarrets com Philip Morris i petrolieres com Shell. Moreno va ser el responsable de la formació de molts dels tècnics en animació que treballarien en aquesta empresa.

Moreno era un personatge molt particular. La seva puntualitat era gairebé obsessiva. Per reunir-se amb ell, calia arribar a temps, o no hi hauria reunió.

Luis Guillermo Villegas Blanco, fundador i president de Bolívar Films va tractar que ‘tropicalitzara’ una mica el seu sentit horari, però va ser impossible.

Un altre tret interessant va ser la seva afició als golfeados, un pa dolç típic veneçolà, semblant al “cinnamon roll” americà, farcits de papelón (sucre moreno) i formatge fresc, aromatitzat amb canyella i anís dolç.

Les oficines de Moreno eren a la urbanització Santa Eduvigis de Caracas i cada tarda es desplaçava fins a una fleca propera, on demanava un cafè “tallat” i un golfeado. De dilluns a divendres era la seva cerimònia vespertina, a la qual mai fallava.

El 1956, Moreno va tornar a Espanya. Va abandonar del tot la realització de dibuixos animats i va centrar la seva carrera en el món de la historieta. Va morir a Barcelona el 25 de juny de 1993.

 

Sinopsi de Garbancito de la Mancha

Garbancito és un jove orfe que té una granja prop d’un petit poble. Els seus amics són Chirili, Kiriki i la cabreta Peregrina, però també hi ha els típics brètols que no paren de molestar-lo: Pelanas, Manazas i Pajarón.

Un dia, el poble on viu Garbancito és amenaçat per la bruixa Pelocha i el gegant Caramanca, que rapta als seus amics Chirili i Kiriki. Gràcies a l’ajuda d’una fada, que li dóna poders i una espasa màgica i amb el suport incondicional de la cabra Peregrina, el Garbancito allibera els seus amics de les urpes dels malvats i és rebut com un heroi pels vilatans.

 

Fonts:

http://elblogdejuanantonioros.blogspot.com/search/label/MORENO

Imatge: Garbancito. Dibuix original a tinta de Garbancito. (1943-1945). Museu del Cinema-Col·lecció Antoni Furnó.