L’agost de 1983, qui arribaria a ser Marquès de Samaranch, va visitar Caracas per assistir als IX Jocs Esportius Panamericans de Caracas.

Aquest barceloní (1920-2010) va ser un empresari i polític que va presidir el Comitè Olímpic Internacional (COI) entre 1980 i 2001.

Nascut en el si d’una família benestant, va compaginar els estudis mercantils amb la pràctica de la boxa, el futbol i l’hoquei sobre patins.

Durant el règim de Francisco Franco va ocupar els càrrecs de regidor d’Esports a l’Ajuntament de Barcelona (1955-1962) i delegat nacional d’Esports (1967).

El 1973 va ser nomenat president de la Diputació de Barcelona. Quatre anys després (1977), quan ja era vicepresident del Comitè Olímpic Internacional (COI), es va convertir en el primer ambaixador de l’Espanya democràtica a la Unió Soviètica, càrrec que li va brindar l’oportunitat d’establir a Europa de l’est els contactes polítics necessaris per accedir a la presidència de la institució olímpica, aconseguida el 1980.

Entre els seus assoliments més importants al davant del COI se li deu el cap del boicot polític als Jocs Olímpics, que va deslluir les convocatòries de Moscou (1980) i Los Angeles (1984), així com el permís de participació per als esportistes professionals, novetat que va millorar el nivell de la competició.

Entre 1987 i 1994 va compaginar les seves responsabilitats al capdavant del COI amb la presidència de la caixa d’estalvis La Caixa. En 1988 va ser guardonat amb el Premi Príncep d’Astúries de l’Esport; dos anys després, el rei Joan Carles I d’Espanya li va concedir el títol de marquès de Samaranch.

El 1999 va haver de fer front a una greu crisi originada en el si del COI, a causa dels escàndols de suborn a membres de la junta directiva per decidir les seus dels Jocs Olímpics.

El cas no va minvar el seu prestigi internacional; a l’any següent (2000), va rebre el Collaret de l’Ordre d’Isabel la Catòlica, màxima condecoració civil de l’Estat espanyol.

El juliol de 2001 va finalitzar el seu mandat i va cedir la presidència de COI al belga Jacques Rogge, encara que va romandre lligat a l’organisme olímpic com a president d’honor vitalici. Amb posterioritat va figurar en el comitè assessor de la fallida candidatura olímpica de Madrid 2016.

Mor el 21 d’abril de 2010, a la Clínica Quirón de Barcelona als 89 anys.

 

Samaranch a Caracas

L’11 d’agost de 1983, amb avió noliejat pel Comitè Olímpic Internacional va arribar a l’Aeroport Internacional de Maiquetía.

Va viatjar acompanyat de Romà Cuyàs, secretari d’Estat per a l’Esport, i Anselmo López, secretari del Comitè Olímpic Espanyol per assistir a la inauguració de la IX edició dels Jocs Panamericans, que iniciarien l’endemà.

Els tres van assistir, a més dels actes protocol·laris, al congrés de l’ODEPA (Organitzación Deportiva Panamericana) que es va celebrar a Caracas per aquells dies.

 

Font:

Ruiza, M., Fernández, T. i Tamaro, I. (2004). Biografia de Joan Antoni Samaranch. En Biografies i Vides. L’enciclopèdia biogràfica en línia. Barcelona (Espanya).

Hemeroteca El País. Espanya. Edició del divendres, 12 d’agost de 1983.

Foto: By Generalitat de Catalunya vía Wikimedia.org