Barcelona (ES) 1913 / Lió (FR) 1992

Matemàtic i arquitecte

Fill de l’escriptor i economista Pere Corominas, germà del filòleg Joan Corominas i de la psiquiatra i psicoanalista Julia Corominas, es va formar a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar en matemàtiques (1936); també va iniciar estudis d’arquitectura, que va concloure amb posterioritat.

Es va doctorar en matemàtiques a París després d’haver pres part a la Guerra Civil Espanyola.

El 1940 va passar a Xile i després es va traslladar a Argentina. A la ciutat de Mendoza (AR), va ser professor de matemàtiques a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universidad de Cuyo (1941-46) i encarregat de la càtedra d’Estadística.

Posteriorment, va treballar a l’Institut de Matemàtiques de Rosario i va ser membre actiu de la Unió Matemàtica Argentina.

El 1947 va tornar a Europa, on, a França, va treballar fins al 1952 com a agregat de cerques al Centre Nacional de Recerca Científica (CNRS) de París.

El 1955 va treballar a la Universitat de Princeton (Nova Jersey, US) i, del 1960 al 1964, a la Universidad Central de Venezuela, a Caracas.

Posteriorment, i ja fins a la jubilació, es va establir a Lió, on va ser nomenat professor de la Universitat i va crear una escola d’àlgebra ordinal.

 

Coromines a Caracas.

Li va tocar viure temps interessants a Caracas. Contractat com a professor de la Universidad Central de Venezuela (Facultat de Ciències, Escola de Física i Matemàtiques) venia d’impartir classes a l’Institut d’Estudis Avançats de la Universitat de Princeton, on compartia amb científics del nivell d’Albert Einstein i Neils Bohr.

Satisfet en la part econòmica, no va aconseguir integrar-se al país. El preocupava la turbulència política, ja que van ser anys de revoltes i atemptats, fins i tot contra el president de la república.

 

Font:

Enciclopèdia Catalana. Enllaç aquí.

Diccionari dels catalans d’Amèrica. Comissió Amèrica i Catalunya 1992. Generalitat de Catalunya.

Foto: Ernest Corominas. Circa 1950. School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland