Barcelona (ES) 8/9/1931

Comerciant

Sent nen, perd el seu pare i la seva germana a la Guerra Civil. La seva mare, temorosa que a ell també li pogués passar alguna cosa, el va ingressar a una colònia de nens i nenes a La Garriga, a 40 quilòmetres de Barcelona.

Davant la imminent entrada de les tropes franquistes, el director de l’escola els va demanar que decidissin en tan sols una hora entre quedar-se a l’escola o marxar cap a l’exili. Amb només vuit anys, Jordi Rosell va triar marxar.

Pel camí cap a França, es va quedar sol i va ser recollit per una família, amb la qual va passar la frontera el gener de 1939.

Ja a França, va estar amb la família adoptiva en diversos camps de concentració, on van rebre tractes inhumans i van patir les conseqüències de l’ocupació alemanya.

Conclosa la Segona Guerra Mundial, i després d’una estada a Renhac (FR) marxa a Veneçuela, primer a Caracas i després a Punto Fijo, un poblat petrolier, a 500 quilòmetres de la capital.

Allí es dedica a diferents activitats: venedor ambulant, fotògraf, hoteler i fa els primers passos en el que seria la seva ocupació futura: la compra i venda de terrenys.

Va sol·licitar i va rebre la nacionalitat veneçolana, sota el número de cèdula 1.416.322. La seva última direcció a Veneçuela és a Judibana, a l’estat Falcón.

El 1956 marxa als Estats Units i fa estudis d’enginyeria al MIT – Massachusetts Institute of Technology, i a LAU – Los Angeles University.

El 1963 s’estableix a San Francisco i es dedica al comerç, tant en l’àmbit de botigues, com a la comercialització de terrenys.

Es va casar amb Ana Ibis Nieto Verdecia (1928-2011) i van tenir una filla, Maricarmen.

Torna a Espanya i decideix explicar la seva experiència a través de dos llibres, Memòries i records dels meus ahir (2010) i Testimoni d’un nen a la recerca de la llibertat (2016), obra guanyadora del Premi Romà Planas i Miró de Memòries Populars 2016.

 

Fonts:

Edicions Invisibles. Fitxa de premsa de “Testimoni d’un nen a la recerca de la llibertat”.

Diccionari dels catalans d’Amèrica. Comissió Amèrica i Catalunya 1992. Generalitat de Catalunya.

Fotografia: Edicions Invisibles. Fitxa de premsa de “Testimoni d’un nen a la recerca de la llibertat”.